Teksti | Satu Uronen
Usein ajatellaan, että oppilaitoksen asioihin, kuten tiloihin tai ravintolatoimintaan vaikuttaminen ei onnistu opiskelijoilta. Koulu tarjoaa puitteet opiskeluun ja sillä mennään. Tai ehkä tiedetään, että muutama aktiivinen opiskelija on mukana yhteistyössä oppilaitoksen päätöksenteossa edustamassa koko opiskelijakuntaa. Mutta epäselväksi jää, onko sillä oikeasti vaikutusta mihinkään.
Tavoitteena yhteisöllinen oppilaitos
Meillä Mercuriassa toimii aktiivinen opiskelijatoimikunta, johon voivat liittyä kaikki vaikuttamisesta ja oppilaitoksemme asioista kiinnostuneet opiskelijat. Opiskelijatoimikunnan tehtäviin kuuluu monenlaisia asioita, jotka kaikki tähtäävät oppilaitoksen ja opiskelijoiden hyvinvointiin. Meillä on opiskelijajäseniä esimerkiksi ravintolatoimikunnassa ja kestävän kehityksen tiimissä. Lisäksi toimikunta suunnittelee ja toteuttaa tapahtumia, jotka tuovat opiskelijat yhteen ja luovat yhteisöllisyyttä. Järjestimme opiskelijatoimikunnalle tänä keväänä kehittämispäivän, jossa käytiin läpi juuri näitä tapahtumien ja kokousten järjestämiseen liittyviä asioita. Suunnittelimme yhdessä myös seuraavaa koko koulun yhteistä tempausta, joka järjestetään ennen pääsiäistä. Pääsiäismunajahdissa opiskelijatoimikunta piilottaa pääsiäismunia koulurakennukseen ja opiskelijat pääsevät ”jahtaamaan” vihjeiden perusteella niiden piilopaikkoja.
Tänä lukuvuonna meillä on järjestetty runsaasti erilaisia tempauksia opiskelijatoimikunnan toimesta. Suosituimpia tapahtumia ovat olleet liikuntaturnaukset, joissa joukkueet pelasivat lentopalloa ja koripalloa myös opettajien joukkuetta vastaan. Lisäksi meillä on ollut koko koulun teemapukeutumisviikko, jolloin koulun käytävillä nähtiin niin opiskelijoita kuin henkilökuntaakin pukeutuneina parhaimpiinsa tai vanhempiensa tyyliin. Huippusuosittu oli myös ARI-päivä, jolloin meillä nähtiin futareita, porvareita, lintubongareita ja portsareita. Päivän ehkä mielikuvituksellisimmat ”arit” olivat Kari ja Jari, jotka muodostivat bromance-parin.
Opiskelijapalautteet ovat tärkeä tiedonlähde
Toinen tärkeä opiskelijatoimikunnan tehtävä on kerätä opiskelijapalautteita, jotka koskevat esimerkiksi koulun tiloja, opetusta tai ruokailua. Palautteen avulla toimikunta pystyy tuomaan esille opiskelijoiden näkemyksiä ja tekemään parannusehdotuksia oppilaitoksen johdolle. Opiskelijatoimikunta toimii myös opiskelijoiden äänenä erilaisissa tilaisuuksissa, kuten hallituksen kokouksissa ja muissa tapahtumissa, joissa käsitellään opiskelijoita koskevia asioita ihan valtakunnallisellakin tasolla. Helmikuussa Kaupan Liitto järjesti Kaupan tutkimuspäivän, jossa pidettyyn paneelikeskusteluun meiltä osallistui useampi opiskelija. Paneelikeskustelun aiheena oli nuorten kuluttajien odotukset ja näkemykset digitalisoituvasta kaupasta, ja opiskelijat pääsivät kertomaan omia näkökulmiaan muuttuvaan kauppaan.
Toimikunnan jäsenet voivat osallistua päätöksentekoon ja tuoda opiskelijoiden näkökulman ja toiveet esille heille tärkeissä kysymyksissä. Kaiken kaikkiaan opiskelijatoimikunta pyrkii edistämään opiskelijoiden etuja ja luomaan viihtyisän ja toimivan opiskeluympäristön. Mercurian opiskelijatoimikunta on yhteisöllinen ja hyvin yhdessä toimiva ryhmä, jotka tykkäävät tehdä myös keskenään kivoja juttuja. Mutta tietenkin opiskelijatoimikunta tarvitsee aina aktiivisen työryhmän puheenjohtajineen, jotta homma toimii. Meillä onkin ollut ilo saada työskennellä mahtavien opiskelijoiden ja henkilökunnan edustajien kanssa, jotka keksivät koko koululle hauskoja tapahtumia ja tempauksia. Yhteisöllisessä opiskelu- ja työympäristössä kaikki viihtyvät paremmin ja jokainen kokee tulevansa kuulluksi. Ja hyvän ilmapiirin luomiseen tarvitaan meitä kaikkia.