15.08.2024

Opettajien työelämäjaksot – osaamisen kehittämistä ja ammattitaidon ylläpitämistä

Teksti | Satu Uronen

Työelämä on ammatillisen opettajan tärkeä yhteistyökumppani. Sen lisäksi, että opiskelijat antavat näytöt aidosti työelämässä ja työpaikoilla, on ammatillisen opettajan tärkeää pysyä ajan hermolla siitä, mitä työelämässä tapahtuu. Alasta riippuen voi jo muutaman vuoden poissaolo näkyä opettajan ammattitaidossa: digitaalisuuden lisääntyminen, lainsäädäntö ja uusi teknologia asettavat opettajat asemaan, jossa omasta osaamisesta on huolehdittava koko ajan.

Ammattitaitoinen opettaja on opiskelijan etu

Vaikka työelämäjaksot antavat opettajille paljon, on loppukädessä juuri opiskelijoiden etu, että ammatilliset opettajat ovat pulssilla työelämän muutoksista ja ymmärtävät millaisia taitoja siellä tällä hetkellä vaaditaan. On varmasti myös hyödyllistä yrityksille, että heille välittyy tietoa opetusmaailmasta ja siitä, miten eri ammatteja koulun penkillä opetetaan. Yhteistyö oppilaitosten ja yritysten kesken onkin lisääntynyt vuosi vuodelta ja se hyödyttää niin yrityksiä, oppilaitoksia kuin opiskelijoitakin.

Taloushallinnon opettaja Outi Korkeila päivitti osaamistaan Taloushallintoliitossa

Mercuriassa on suhtauduttu aina kannustavasti henkilöstön kouluttautumiseen ja työelämäjaksoihin. Meiltä käy joka vuosi useampi opettaja ja myös hallintohenkilöstöä eri pituisilla työelämäjaksoilla päivittämässä osaamistaan. Maaliskuussa 2024 taloushallinnon opettajamme Outi Korkeila kävi neljän päivän ajan tutustumassa Taloushallintoliitossa alan ajankohtaisuuksiin. Taloushallintoliitolla on esimerkiksi suunnitteilla toteuttaa alalle räätälöityjä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Näin pystyttäisiin varmistamaan osaavien ammattilaisten saatavuus ja varmennettaisiin jatkokoulutusmahdollisuudet.

Mercuriassa toteutetaan opetushenkilöstön työelämäjaksot niin, että jokainen opettaja käy työelämäjaksolla neljän päivän ajan joka toinen vuosi. Näin toiminnasta tulee säännöllistä ja työelämäjaksot on helpompi toteuttaa. Myös yritysten on helpompaa ottaa ammatillinen opettaja seuraamaan toimintaa lyhyeksi aikaa, kuin miettiä tekemistä useiksi viikoiksi. Myös Outi koki, että vaikka työelämäjakso oli lyhyt, pääsi hän vaihtamaan ajatuksiaan esimerkiksi palkkahallinnosta.

”Ilokseni sain huomata, että olemme olleet oikeilla jäljillä opetuksen painotuksissa”, Outi sanoo.

Lue koko artikkeli Outin työelämäjaksosta Taloushallintoliiton julkaisusta:
Opettajan työelämäjakso – Outi Korkeila toi ammatillisen koulutuksen terveiset Taloushallintoliittoon | Suomen Taloushallintoliitto ry