Teksti | Satu Uronen
Olemme kuulleet viime päivinä eri uutislähteistä, että etenkin nuorten pitkäaikaistyöttömien määrä on ollut huolestuttavassa kasvussa: viiden vuoden takaisiin (2020) lukuihin verrattuna tilanne näyttää todella synkältä ja työttömyys on kasvanut peräti 173 %. Nousu on ollut erityisen suurta Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, ja naisten kohdalla kasvu on ollut vielä suurempaa kuin miesten kohdalla (mtvuutiset.fi). Nuorten työttömyys, ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyys ovat huolenaiheita, jotka vaativat perusteellista tarkastelua ja tehokkaita ratkaisuja.
Nuorten työttömyyden taustat
Nuorten työttömyys on monisyinen ilmiö, jota voivat aiheuttaa useat tekijät. Yksi merkittävä tekijä on koulutustason ja työmarkkinoiden vaatimusten yhteensopimattomuus. Nuoret valmistuvat kouluista ja oppilaitoksista, mutta heidän osaamisensa ei välttämättä vastaa työelämän tarpeita. Uusi ilmiö on sekin, että nuorten pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut kaikilla koulutusasteilla, ja myös korkeakoulutettujen nuorten työttömyys on kaksinkertaistunut (mtvuutiset.fi). Missä siis vika, kun hyvä koulutuskaan ei takaa työpaikkaa?
Toinen merkittävä tekijä nuorilla vastavalmistuneilla voi olla työelämäkokemuksen puute. Monilla nuorilla ei ole riittävästi työelämässä tarvittavaa kokemusta, mikä voi vaikeuttaa heidän työllistymistään. Työnantajat saattavat suosia kokeneempia hakijoita, jolloin nuoret jäävät syrjään työmarkkinoilta.
Ratkaisuja pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi
Nuorten ja pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi tarvitaan monipuolisia ja tehokkaita ratkaisuja. Yksi keskeinen tekijä on koulutuksen ja työelämän yhteistyön parantaminen. Koulutusjärjestelmien tulisi kohdata paremmin työelämän vaatimukset, ja nuorille tulisi tarjota mahdollisuuksia hankkia työelämäkokemusta jo opiskeluaikana. Tähän tarpeeseen ovatkin ammatilliset koulutuksen järjestäjät vastanneet jo pitkään. Teemme jatkuvasti yhteistyötä yritysmaailman kanssa, jotta pystyisimme tarjoamaan opiskelijoillemme työelämässä vaadittuja taitoja.
Meiltä valmistuvilla nuorilla on takanaan noin vuoden verran työkokemusta kaikilla luokka-asteilla käytävien työelämäjaksojen ansiosta. Monet meiltä valmistuvat nuoret jatkavatkin työuriaan opintojen jälkeen niissä yrityksissä, joissa ovat suorittaneet työelämäjaksojaan. Koulutusjärjestelmän tulisi tarjota mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen päivittämiseen. Tämä auttaa myös aikuisia työntekijöitä pysymään ajan tasalla työelämän vaatimuksista ja parantaa heidän työllistymismahdollisuuksiaan.
Mercuria on pärjännyt hyvin valtakunnallisissa vertailuissa
Mercuria on pärjännyt valtakunnallisissa tilastoissa verrokkioppilaitoksia paremmin, kun tarkastellaan meiltä valmistuneiden työllisyys- ja opiskelutilannetta vuoden päästä opintojen päättymisestä. Joulukuussa 2023 edellisenä vuonna valmistuneista opiskelijoistamme yli 80 prosenttia oli joko töissä, opiskelemassa tai molemmissa yhtä aikaa. Meillä oli myös pienin työttömyysprosentti (9 %) verrattuna muihin pääkaupunkiseudulla toimiviin ammatillisiin oppilaitoksiin. (Tilastokeskus 2025).
Olemme vuosien varrella aktiivisesti etsineet erilaisia yhteistyömalleja paikallisten yritysten kanssa, jotta opiskelijoillamme olisi mahdollisimman hyvät työelämätaidot ja osaaminen omalle alalleen. Olemme panostaneet kaksoistutkinnon suorittamiseen mahdollisimman joustavasti, joten meiltä lähdetään entistä useammin myös jatko-opintoihin korkea-asteelle. Jatkuva yritysyhteistyö, pedagogiset mallit ja ratkaisut ovat kehittäneet tapaamme toimia niin, että meiltä valmistutaan, työllistytään ja lähdetään jatko-opiskelemaan todella suurella prosentilla.
Kokonaisuudessaan nuorten työttömyyden ratkaiseminen vaatii yhteistyötä koulutusjärjestelmien ja työelämän välillä. Yhteistyön avulla voidaan taata, että tulevaisuuden työntekijät ovat valmiita vastaamaan työmarkkinoiden vaatimuksiin ja löytämään paikkansa yhteiskunnassa. Ponnisteluilla, joita olemme esimerkiksi täällä Mercuriassa tehneet, pystytään luomaan kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat nuoria saavuttamaan uratavoitteensa ja parantamaan työllistymismahdollisuuksiaan.